Největší překážkou na cestě k zelené transformaci unijní energetiky je dramatické zdražení zemního plynu.

Plán Evropské unie na zelenou transformaci dostává kvůli válce na Ukrajině trhliny

Evropská unie chce do roku 2030 zvýšit produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů na 45 procent. Jenže pokud hodlá tento plán dodržet, bude muset překonat současný dramatický růst cen energií. V opačném případě bude muset ze svého cíle slevit.

Válka jako zábrana 

Největší překážkou na cestě k zelené transformaci unijní energetiky je dramatické zdražení zemního plynu. Ten měl sloužit jako přechodní zdroj ke zcela čisté energii. Jenže válka na Ukrajině způsobila, že ceny zemního plynu během necelého roku stouply několikanásobně a i po nedávném zlevnění na evropské burze je jeho cena asi třikrát vyšší než před rokem.

Konec levné elektřiny

To je vážná trhlina v zeleném plánu. „Celé to kompletně mění dynamiku naplňování tohoto plánu, protože elektřinu byste museli vyrábět za pomoci velmi drahých zdrojů,“ uvedl pro agenturu Reuters David Swindin, šéf společnosti Cubico Sustainable Investments, která se zaměřuje na investice a budování obnovitelných zdrojů energie.

Podle něho si Evropa musí uvědomit, že éra laciné elektřiny skončila. A to minimálně do doby, než se podaří nahradit ruský plyn zdroji z jiných zemí, nebo než se uskuteční takový objem investic do nových zdrojů, aby se výrazně zvýšila nabídka elektřiny na trhu.

One comment

Comments are closed.