Řecko se spolu se soukromými investory zaměří na hledání nových nalezišť zemního plynu. Oznámil to řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, informovala řecká média

Řecko se zaměří na hledání nových nalezišť zemního plynu

Řecko se spolu se soukromými investory zaměří na hledání nových nalezišť zemního plynu. Oznámil to řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, informovala řecká média. Atény chtějí mít do konce roku 2023 jasno, zda má země k dispozici zásoby, které bude moci využít.

Řecko se dlouhodobě pře s Tureckem o vymezení námořních ekonomických zón ve východním Středomoří, kde plyn hledá Ankara. Podle Mitsotakise má vláda „povzbuzující signály“ o možné domácí těžbě plynu. „Pokud zjistíme významná naleziště plynu, tak naše národní bohatství nahradí náš dovoz,“ uvedl Mitsotakis.

Snížení odběru z Ruska

Řecko se podobně jako další země Evropské unie se snaží nalézt způsoby, jak snížit odběr plynu z Ruska. Dovozem z této země Řecko pokrývá zhruba 40 procent své roční spotřeby. Kvůli konfliktu na Ukrajině vláda minulý týden oznámila, že umožní prodloužit provoz uhelných elektráren a zvýšit těžbu uhlí.

Konflikt s Tureckem

Podle deníku Kathimerini se průzkum zaměří především na moře u západního pobřeží Řecka a na západ do Kréty. Tím by se země měla vyhnout konfliktu s Tureckem, s nímž vede spor o oblasti u východní námořní hranice. V posledních letech Řecko či Kypr opakovaně kritizovaly Ankaru za geologické průzkumy ve východním Středomoří. Ty slouží mimo jiné k odhadu zásob ropy a plynu. Ankara výtky odmítá a tvrdí, že působí ve své zóně výlučného ekonomického zájmu. Na vymezení hranic nejsou země dlouhodobě schopné se shodnout.

Zdroj: ČTK

One comment

Comments are closed.