"Za prudkým prosincovým růstem stojí velmi vysoký objem velkých zakázek v řadě odvětví," uvedl statistický úřad.

Německý průmysl v prosinci nečekaně zaznamenal silný růst zakázek

Objem nových zakázek německého průmyslu se v prosinci zvýšil o 8,9 procenta, zaznamenal tak nejprudší meziměsíční nárůst za více než tři roky. Ve své zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali, že objem nových zakázek v prosinci zůstane na listopadové úrovni.

Vysoký objem velkých zakázek

„Za prudkým prosincovým růstem stojí velmi vysoký objem velkých zakázek v řadě odvětví,“ uvedl statistický úřad. Poukázal hlavně na mimořádně vysoký počet zakázek na letadla.

Ekonom Ralph Solveen ze společnosti Commerzbank nicméně upozornil, že vysoký počet velkých zakázek bude mít v krátkodobém horizontu pouze malý vliv na výrobu. Dodal, že bez zahrnutí velkých zakázek se objem nových objednávek snížil o 2,2 procenta. „To znovu ukazuje, že obrat k lepšímu v případě německé ekonomiky není na dohled,“ prohlásil.

Výhled do budoucna

Mnichovský ekonomický institut Ifo v pondělí uvedl, že čím dál větší počet německých průmyslových podniků si stěžuje na nedostatek zakázek. V lednovém průzkumu institutu hlásilo nedostatek zakázek 36,9 procenta průmyslových firem, zatímco v říjnu to bylo 36 procent a před rokem pouze 20,9 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden ve svém aktualizovaném globálním výhledu zhoršil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,5 procenta z dříve předpokládaných 0,9 procenta. Loni se hrubý domácí produkt (HDP) Německa snížil o 0,3 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

zdroj: ČTK