Rusko možná neprodlouží dohody o uvolnění exportu obilí přes Černé moře

Rusko možná neprodlouží dohody o uvolnění exportu obilí přes Černé moře

Situace na trhu s obilím se může opět záhy rapidně zhoršit. Ruská federace totiž varuje, že neprodlouží dohody o uvolnění exportu obilovin přes Černé moře. Má nové požadavky.

Blokování cest přes Černé moře

Ruský velvyslanec při OSN Genadij Gatilov doručil organizaci dopis, v němž Moskva předkládá požadavky, aby byla ochotna prodloužit smlouvu o neblokování námořních cest přes Černé moře a mohly pokračovat dodávky obilovin a hnojiv na světový trh. Stávající smlouva má vypršet v příštím měsíci a podepsání nové je ohroženo, uvedla agentura Reuters.

Gatilov právě pro Reuters uvedl, že Rusko adresovalo OSN své stížnosti na dodržování stávající dohody. „Pokud z našeho pohledu neuvidíme, že se něco v tomto směru děje, pak promiňte, ale budeme to muset všechno přehodnotit,“ řekl. Podle něho ani není vyloučeno, že nová smlouva nebude podepsána. „Je tam taková možnost,“ dodal.

Klíčové cesty pro trh s obilím

Právě obchodní trasy vedoucí přes Černé moře jsou důležité pro světový trh s obilím. Jejich zablokování po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vedlo ke zvýšení cen obilovin coby základní suroviny pro výrobu pečiva. Jestliže cesta bude zase zablokována, obilí nejspíše zase zdraží.