peníze, dolar

Průtahy kolem fiskálního stimulačního balíčku dostaly dolar na 2,5letá minima

Americký dolar drtí nejistota. Neustále se totiž protahují jednání o fiskálním stimulačním balíčku, který by měl pomoci nejsilnější ekonomice světa k výraznému oživení. Investoři tak zvyšují své rizikové prémie, což se projevuje slábnutím dolaru vůči hlavním světovým měnám.

Zdá se, že fiskální stimulační balíček americkým Kongresem hned tak neprojde. Zprávy o obnoveném jednání mezi americkým ministrem financí Stevem Mnuchinem a předsedkyní Sněmovny reprezentantů, demokratkou Nancy Pelosiovou vedly k oslabení amerického dolaru na nejnižší úrovně za posledního 2,5 roku.

Z podpůrného programu v celkovém objemu 908 miliard dolarů by měly být financovány kompenzace podnikatelům, a to zejména hoteliérům, majitelům či provozovatelům restaurací a dalším drobným podnikatelům. Podpůrné programy by měly běžet až do konce března příštího roku. Jenže návrh naráží na nelibost demokratických zákonodárců a ve hře je navíc také senátní návrh.

Investoři cítí zvyšující se riziko, což vede k tomu, že se dolaru postupně zbavují a hledají jiné měny, do kterých by svou přebytečnou likviditu mohli investovat. Vůči dolaru posilují snad všechny hlavní světové měny, nejvíce pak euro nebo novozélandský dolar.